Nieuws

Oudervrijwilligers gezocht

Het Autismecafé zoekt enthousiaste oudervrijwilligers. Vind je het leuk om onze bijeenkomsten te organiseren, mee te denken en op zoek te gaan naar interessante onderwerpen en sprekers? Wil je contentmanager zijn van onze website en/of onze nieuwsbrief schrijven en vormgeven? Of ben je goed in het beheren van onze kas? Dan zijn we op zoek naar jou! De tijdsbelasting is gemiddeld ongeveer 2 uur per bijeenkomst. Het Autismecafé organiseert vijf bijeenkomsten per jaar. Heb je vragen, we vertellen er graag meer over tijdens het volgende Autismecafé op 5 oktober. Of je kunt een mailtje sturen naar autismecafeleiden@gmail.com.

Woensdag 8 febrauri: Sensorische Integratie

Op woensdag 8 februari zijn we terug met een live autisme café. De avond gaat over sensorische integratie, oftewel: hoe het zenuwstelsel prikkels verwerkt.

We praten met arts/deskundige Leonere Kuipers over hoe anders de hersenen van mensen op het autisme spectrum werken. Ervaringsdeskundige Janneke Geijsberts vertelt over onder- en overprikkeling. Een uitnodiging met meer informatie volgt in januari.

Woensdag 5 oktober: Documentaire over passend onderwijs

Aanmelding is niet nodig. Het staat u uiteraard vrij om een mondkapje te dragen tijdens de bijeenkomst. En indien gewenst zorgen we ervoor er stoelen beschikbaar zijn op 1,5 meter afstand.

Op woensdag 5 oktober vertoont het Autismecafé de eerste aflevering van de documentaire over onderwijs in de Leidse regio ‘Leren in Leiden’ van filmmaker Jan Stap. Deze aflevering ‘Passend Onderwijs’ zoomt in op twee klassen op een basisschool gespecialiseerd in onderwijs aan kinderen met autisme.

De documentaire laat zien hoe leerkrachten inspelen op de speciale behoeftes van de kinderen en spreekt met de kinderen en hun ouders over hun ervaringen in regulier en speciaal onderwijs.  Jan heeft ook oog voor de spagaat waar ouders zich in bevinden. Eigenlijk wil iedereen het liefst dat je kind erbij kan horen op een gewone school maar op speciaal onderwijs is er begrip en kan je kind vaak echt zichzelf zijn.   

Na de film gaan we in gesprek met de filmmaker Jan Stap en met de moeder van het gezin dat in de documentaire gevolgd wordt.

Waar: In Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA Leiden.

Wanneer: Woensdag 5 oktober. Inloop vanaf 19.30 uur, de avond start om 20.00 uur. Om 22.30 uur sluit het café.

Woensdag 8 juni: Autisme Belevings Circuit

By MissLunaRose12 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81066860

Hoe is het om steeds vast te lopen omdat de boodschap je niet helder is? Hoe voelt het als er teveel prikkels in één keer binnenkomen? Via een Autisme Belevings Circuit kunt u dit zélf ervaren en zo meer leren over autisme. Op woensdag 8 juni kunt u tijdens het Autismecafé deelnemen aan een Autisme Belevings Circuit onder begeleiding van de trainers/coaches Marianne van Velzen en Yvonne van der Linde. Let op, het is noodzakelijk om u aan te melden voor het Autisme Belevings Circuit. De kaartjes zijn gratis, U kunt zich via deze link aanmelden.

Daarnaast wordt tijdens het Autismecafé Brain Blocks gepresenteerd. Brain Blocks is een beeldend middel om ouders, begeleiders en docenten uit te leggen hoe anders autisme kan werken. Brainblocks toont eenvoudig hoe dat eruit ziet in het hoofd. En welke gevolgen dat heeft voor het functioneren in het dagelijkse leven? Wat lastig is en wat juist zou kunnen helpen.

Het Autismecafé is een plek om ervaringen en informatie uit te wisselen, voor en door ouders van kinderen met autisme.

Wat: Autismecafé.
Waar: In Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA Leiden.
Wanneer: Woensdag 8 juni. Inloop vanaf 19.30 uur, de avond start om 20.00 uur. Om 22.30 uur sluit het café.
Aanmelding: U kunt zich via deze link aanmelden voor het Autisme Belevings Circuit. Graag zoveel kaartjes bestellen als de mensen die mee willen doen, als stel bestelt u dan bijvoorbeeld 2 kaartjes.

Autismecafé woensdag 30 maart: Sociale Contact Aangaan en Onderhouden

Op woensdag 30 maart gaat het Autismecafé over sociale contacten aangaan en onderhouden. Voor mensen met autisme is dat niet altijd een vanzelfsprekendheid. Het aanvoelen hoe te handelen in sociale situaties; hoe je vrienden kan maken, maar ook vriendschappen moet onderhouden kan deels ook aangeleerd en aangereikt worden. Professor Dr. Carolien Rieffe van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden heeft hier interessant onderzoek naar verricht. Ze is bovendien ook bezig met een vervolgonderzoek naar hoe kinderen met autisme op regulier onderwijs in sociale settings zoals op het schoolplein reageren.

Carolien Rieffe gaat onder leiding van een gespreksleider in gesprek met Rob van Dorp, een van de initiatiefnemers van Auti Miniature Gaming. Zij organiseren gaming avonden voor jongeren met autisme vanaf 12 jaar met als doel om vriendschappen te ontwikkelen.

Het Autismecafé is een plek om ervaringen en informatie uit te wisselen, voor en door ouders van kinderen met autisme.

Waar: In Het Gebouw, Arubapad 2, 2315 VA Leiden

Wanneer: woensdag 30 maart.

Inloop vanaf 19.30 uur, de avond start om 20.00 uur. Er is tijdens en na het gesprek ruim gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te stellen. Om 22.30 uur sluit het café.

Autismecafé woensdag 2 februari: Comorbiditeit | Autisme komt zelden alleen

Digitaal Autismecafé woensdag 8 december: Veiligheid en politie

Corona
Door de nieuwe coronamaatregelen wordt het Autismecafé digitaal uitgezonden via een Zoom webinar, je kunt je aanmelden via deze link: 

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_Ua8NIipkQdy3amhzvzscQw


De bijeenkomst wordt ook live uitgezonden via YouTube: 

https://m.youtube.com/channel/UCG_tk2cfXfQ6gJWGKkposmw/  

(Aanmelding is voor YouTube niet nodig). Via Zoom kunt u via de chat vragen stellen. De digitale bijeenkomst start om 20.00 uur en eindigt om 21.00 uur.

Op woensdag 8 december gaat het Autismecafé over hoe het is om als autist in aanraking komen met justitie en politie. Bijvoorbeeld; je wordt aangehouden door de politie voor het fietsen zonder licht.  Of je hebt de website van je school gehacht en wordt nu verdacht van cybercrime. Wat ook kan voorkomen is dat je zelf slachtoffer bent van een misdrijf en aangifte wil doen. Zulke onverwachte gebeurtenissen kunnen je in contact brengen met de politie, een stressvolle situatie die veel extra prikkels geeft. Een politiebureau is niet altijd een autisme-vriendelijke omgeving.

Gespreksleider Joost van Egmond gaat op 8 december in gesprek met advocate Josephine Poortinga. Ze heeft gewerkt in de jeugdhulpverlening, op afdelingen waar jongeren met autisme werden behandeld. Door haar ervaring begrijpt Josephine dat een juridische procedure voor mensen met autisme extra ingewikkeld en ingrijpend kan zijn. Josephine vertelt op 8 december over hoe je als ouder het beste je kind kan helpen die te maken krijgt met politie en justitie en wat de rechten en plichten zijn van alle partijen in zo’n situatie. In hoeverre moet de politie rekening houden met autisme? Wat kan jouw rol zijn als ouder als je kind al meerderjarig is?

Wat: Autismecafé

Waar: Online

Wanneer: woensdag 8 december. De webinar start om 20:00. Er is tijdens en na het gesprek ruim gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te stellen. We ronden af om 21:00 

Versterking gezocht!

Het Autismecafé Leiden zoekt nieuwe mensen. Wij organiseren per jaar vijf avonden van het autismecafé en zoeken mensen om ons ouderteam (van zo’n vijf mensen) die de avonden bedenken, plannen en begeleiden te versterken. 

Om de avonden te organiseren en begeleiden hebben we ook vergaderingen (nu via videolink), ongeveer eens in de twee maanden en een app groep om dingen die tussendoor komen te bespreken. Ook moeten we jaarlijks een subsidieaanvraag en begroting indienen bij de gemeente Leiden, dat wat werk vergt.  

Verder zoeken we ook vrijwilligers die kunnen meehelpen met wat technische aspecten zoals hulp met het onderhouden van de website en hulp met bijvoorbeeld de technische kanten van beeld en geluid van de avonden en de live-uitzendingen  die we voor youtube verzorgen van de bijeenkomsten. 

Het idee van het autismecafé is dat het voor en door ouders van kinderen met autisme wordt georganiseerd en dus is ons enige criterium eigenlijk dat je ‘ouder van’ bent. 

Om aan te melden of voor meer informatie kan je mailen naar: autismecafeleiden@gmail.com en zet dan even ‘versterking ouderteam’ in de titel. Je kan ook nog bellen met vragen met ouderteam lid Stephanie van den Berg op 06 36023598 

Het volgende café is op 13 oktober: Film Het kind of de rekening over Leidse Jeugdzorg

Op woensdag 13 oktober hebben we in het  Autismecafé een voorvertoning van de documentaire “Het kind of de rekening” van filmmaker Jan Stap. Jan kijkt in de film breed naar de jeugdzorg in de Leidse regio  en praat met kinderen en hun ouders over de hulp die ze krijgen voor bijvoorbeeld autisme. In het Autismecafé laten we deel 1: “Zorgen en Leren” en deel 2: “Goede Hulp” zien.

Na de film praat gespreksleider Annemarie Koppenaal met Jan Stap en een aantal mensen die in de documentaire voorkomen over jeugdzorg en de zoektocht naar goede hulp.

Door het vervallen van de meeste coronamaatregelen houden we het Autismecafé weer in onze gebruikelijke locatie in Het Gebouw. 

Om het voor iedereen toegankelijk en veilig te houden, houden we ons nog wel aan de 1,5 meter afstand en kunnen er maximaal 35 mensen komen. 

Het gebouw werkt met een nieuwe opzet dus het we zullen nu zelf thee en koffie organiseren voor in de pauze en vragen om jullie geduld omdat het voor ons ook anders dan anders gaat

Wij vragen jullie om je via deze link aan te melden via de Eventbrite website, dan krijg een een gratis e-ticket en zo kunnen we de bezoekersaantallen in de gaten houden. 

https://www.eventbrite.com/e/tickets-autismecafe-13-oktober-documentaire-het-kind-of-de-rekening-180263421747

We werken aan een manier om deze bijeenkomst ook (gedeeltelijk) online toegankelijk te maken. Als we meer details hebben sturen we een update met details voor mensen die het op de avond zelf of later online willen volgen.  

Deze avond is georganiseerd in samenwerking Balans Rijnland, een organisatie die opkomt voor de belangen van ouders met kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Vrijwilligers van Balans en van het ouderteam van het Autismecafé zitten daarnaast klaar om de ervaringen te delen en vragen te beantwoorden.

Het Autismecafé is een plek om ervaringen en informatie uit te wisselen, voor en door ouders van kinderen met autisme.

Wat: Autismecafé bijeenkomst

Waar: ‘Het Gebouw’, Arubapad 2, 2315 VA, Leiden

Wanneer: 13 oktober, Inloop vanaf 19:30, gesprek start om 20:00. Er is tijdens en na het gesprek ruim gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te stellen. Om 22:30 sluit het café.

Het gebouw werkt met een nieuwe opzet dus het we zullen nu zelf thee en koffie organiseren voor in de pauze en vragen om jullie geduld omdat het voor ons ook anders dan anders gaat

Voor vragen kun je mailen naar autismecafeleiden@gmail.com 

Het volgende café is op 16 juni: Hoe vind ik een passende middelbare school?

Voor ouders van kinderen met autisme is de middelbare schoolkeuze een complexe: Bij welke school kan ik terecht voor een passend aanbod? En heb ik eigenlijk wel een keuze? Want de druk op scholen is sowieso al groot, en voor kinderen die iets extra nodig hebben is die nog veel groter, zeker in het speciaal voortgezet onderwijs.

In ons Autismecafé van 16 Juni praat Annemarije van Overschot van het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs met gespreksleider Joost van Egmond over de zoektocht naar een plek voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte.

Het samenwerkingsverband is er om die zoektocht naar passend onderwijs in goede banen te leiden. Bij de overstap vanaf de basisschool, maar ook later, als een kind onverhoopt vastloopt op de gekozen middelbare school.

Vanuit haar rol als directeur van het samenwerkingsverband zal Annemarije van Overschot haar werk toelichten, tips geven aan ouders en antwoord te geven op hun vragen.

Deze avond is georganiseerd in samenwerking met Balans Rijnland, een organisatie die opkomt op voor de belangen van ouders met kinderen met ontwikkelingsstoornissen. Vrijwilligers van Balans en van het ouderteam van het Autismecafé zitten daarnaast klaar om de ervaringen van hun kind in het middelbaar onderwijs te delen en vragen te beantwoorden. Zoals altijd is er ook ruim de gelegenheid voor vragen uit het publiek.

Vanwege de coronarichtlijnen houden we deze bijeenkomst op afstand. Wie wil kan direct aan het gesprek deelnemen via de Zoom webinar.

Tegelijkertijd is is de bijeenkomst ook live te volgen via YouTube, maar daar is niet de gelegenheid om tijdens het gesprek vragen te stellen. U kunt wel van te voren uw vragen mailen naar autismecafeleiden@gmail.com

Wanneer: woensdag 16 juni, van 20.00 tot 21.30 uur

Aanmelden voor deelname in zoom via deze link:

https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_P-Mo-n_uREKvImLPyVpXQg

NB: dit is een registratielink. Het is handig om dit van te voren te doen, dan volgt  een email met een link naar de webinar en instructies.

Heb je geen zin om met Zoom aan de slag te gaan dan zenden we de webinar ook live uit via ons YouTube-kanaal: https://m.youtube.com/channel/UCG_tk2cfXfQ6gJWGKkposmw/

Wat: : Autismecafé  – Hoe vind ik een passende middelbare school?

Wanneer: 16 Juni, vanaf 20:00 online

Autismeweek : In gesprek met Judith Visser

Op 1 april in de Autismeweek gaat het Leids Autismecafé in gesprek met schrijfster Judith Visser. Judith heeft zelf autisme en schreef twee deels autobiografische boeken over opgroeien als je anders bent en leren omgaan met de wereld.

Om het Autismecafé voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te houden ondanks de Corona-maatregelen zal de hele avond online zijn via een Zoom webinar. Door deze format kun je als je je opgeeft via de webinar ook vragen stellen aan Judith. Om deel te kunnen nemen, moet je je eerst registreren via deze link: Https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_bqYn_E08RuWPlpFHLkXMQA

Na de registratie krijg je een mail met een link om mee te doen met de webinar.

Heb je geen zin om met Zoom aan de slag te gaan dan zenden we de webinar ook live uit via ons YouTube-kanaal:

https://m.youtube.com/channel/UCG_tk2cfXfQ6gJWGKkposmw/

Daar hoef je je niet speciaal voor aan te melden of programma’s te installeren maar dan heb je ook niet de mogelijkheid om actief deel te nemen met vragen. Vragen kun je wel van te voren naar ons mailen via autismecafeleiden@gmail.com

Ook op de mailinglist komen? Stuur een mailtje naar: autismecafeleiden@gmail.com[i]

Café op 10 februari

Onze online vertoning van de korte tekenfilm Mind my Mind van Nederlandse filmmaker Floor Adams was een groot success.

We hadden meer dan honderd aanmeldingen voor de screening en we kregen er leuke reacties op. Veel mensen vonden het een goed beeld geven van hoe het brein van iemand met autisme werkt.

Wat een verhelderende film, zoveel herkenbaarheid en toch weer verrassend om te zien hoe het autisme werkt. Met onze  twee zonen  van 16 en 14 jaar oud (allebei diagnose ASS) geeft het een duidelijke kijk in hun mind

Heel mooi in beeld gebracht, de herkenning is groot. Wanneer mijn kinderen er aan toe zijn, ga ik hem zeker nog eens bekijken samen met hen

Een aantal kijkers vond het ook heel fijn om de film in alle rust thuis te kunnen zien.

Zo via Vimeo naar Mind my Mind kijken, kan ik het moment even stil zetten, en heerlijk de details tot me nemen. Dan merk ik pas hoe enorm veel details er in die film zijn verwerkt

Wat het Autismecafé betreft was de voorstelling een groot success en zeker voor herhaling vatbaar.

Voor mensen die de voorstelling gemist hebben maar de film wel willen zien, is hier link om hem via Pathe Thuis service te kijken voor een klein bedrag: https://www.pathe-thuis.nl/film/24621/mind-my-mind


We zijn weer begonnen met het Autismecafé Leiden!

Op 8 juli was de eerste bijeenkomst sinds de Corona maatregelen. We hebben gepraat over prikkelverwerking. Zoals jullie kunnen zien was de bijeenkomst goed bezocht en konden we goed 1,5 meter afstand houden in Het Gebouw.

Groeten, het ouderteam

Het Autismecafé Leiden is een ontmoetingsplek voor ouders van kinderen met autisme. Het is een echt ouderinitiatief: voor ouders, door ouders.

Iedereen die te maken heeft met autisme is van harte welkom bij ons café:

  • als je een kind hebt met autisme
  • als je zelf autisme hebt
  • als er iemand in je familie autisme heeft
  • als je lesgeeft aan kinderen met autisme
  • of als je op een andere manier te maken hebt met autisme in je (werk)omgeving

Het Autismecafé heeft vijf bijeenkomsten per jaar. Dit zijn de data voor de komende tijd.